Flammulina velutipes
Penízovka sametonohá je jedlá zimní houba, její klobouk je široký 2–8 cm. Roste zpravidla v trsech na kmenech tlejících listnatých stromů. Je známá netypickým obdobím růstu a vydrží velmi nízké teploty. Její chuť a vůně jsou příjemné a typicky houbové. V gastronomii je známa pod japonským názvem enoki.
Klobouk 20 až 80 mm v průměru, nejprve vyklenutý, později plochý. Hladký, lepkavý, s ostrým okrajem, na okraji slabě rýhovaný, medově žlutý až oranžově žlutý, ve středu obvykle tmavší.
Lupeny 5 až 12 mm vysoké, dosti řídké, volné, bělavé, krémové až okrově žluté.
Třeň 30 až 100 mm dlouhý, 3 až 12 mm tlustý, dutý, válcovitý, někdy stlačený. V mládí medově žlutý, brzy směrem od báze hnědý a sametově chlupatý, později až černohnědý.
Dužnina tenká, pružná, bělavá až krémová, chuť a vůně příjemná. Třeně jsou vláknité a tuhé.
Výtrusný prach bílý.
Roste v trsech hojně od listopadu do března na dřevě listnatých stromů (bříza, buk, topol, olše, jasan, vrba), v lesích, ale i v parcích, zahradách a městské zeleni.
Kuchyňské využití
Výborná jedlá houba, kterou lze za mírného počasí sbírat po celou zimu. Vhodná do polévek, ale i pro jiné kulinářské využití. Pěstuje se také uměle.
Penízovka sametonohá dokáže opakovaně zmrznout, zase rozmrznout a pokračovat ve vývoji, aniž by to mělo za následek degradaci dužniny. Lze ji tedy sbírat i po mrazech.