Thymus vulgaris
Populární trvalka vysoká 40 cm. Sklízí se nať, která se seřezává 2 až 3 krát ročně vždy před plným rozkvětem. Používá se čerstvý i sušený jako samostatné koření i do kořeninových směsí. Koření je skvělé pro dochucení nádivek, polévek a omáček a výborné s drůbeží, masem a rybami.
Tymián se vysévá od poloviny února a pěstuje se doma nebo ve skleníku. Klíčení trvá 2 - 6 týdnů při teplotě nad 20 °C. Sazenice se ven vysazují přibližně v polovině května.
Stanoviště vyberte teplé a slunečné. Vhodné k pěstování tymiánu jsou také svahy, skalky či dvorky. Tymián má rád propustnou, písčitou půdu s dostatkem vápníku. Vhodné pro něj nejsou zamokřené a kyselé půdy.
Každoročně lze tymián přihnojovat plným hnojivem, určitě nepoužívejte kravský hnůj nebo organické a dusíkaté hnojivo.
Tymián se sklízí těsně před rozkvětem a suší se ve stínu při teplotě do 40 °C.
Tymián je vytrvalá bylina, kterou je ale nutné na zimu přemístit do světlé a chladné místnosti s teplotou 12 – 16 °C.
Balíček obsahuje jeden pytlíček s 500 semeny.